Ini adalah cubaan pertama saya memasak salmon dengan sos menggunaka buah oren dan
mentega. Resipi ini saya buat khusus untuk isteri saya yang sedang berpantang - bersalin
anak ke 4 kami.
Salmon yang saya perolehi dari pasaraya besar ini tidak lah seperti yang kita tonton di
rancangan memasak di TV. Saya maksudkan dari segi potongan ikan ini kerana ia tidak
dipotong secara filet. Potongan seperti ikan tongkol ini juga ada kelebihannya bagi saya -
ia boleh dimasak dengan baik untuk kedua - dua belahnya. Tapi jika dengan potongan
filet, ia boleh garingkan kulitnya dengan lebih baik.
Inspirasi asal datang dari video ini.
Dan juga dari video ini
Ini versi saya:
Ikan salmon di bakar / goreng atas non stick pan tanpa minyak
Tapi nak sedap letak minyak zaitun sikit atau butter sikit
Lepas masak (jangan lama sangat..perhatikan bahagian tepi akan berubah warna dari
merah kepada putih) angkat letak atas pinggan hidangan
Untuk sos, mula2 masukkan air perahan lemon / oren / limau nipis dalam pan
Lepas tu masukkan hirisan bawang putih, halia, black pepper dan sikit garam
Letakkan herba lain jika mahu (parsley / basil / atau apa yang berkenan)
Kemudian masukkan butter dan kacau hingga rata dan cair..jangan sampai hangus butter
tu..agak2 semua dah cair maka curahkan atas ikan..
Anda ada resipi salmon yang ingin dikongsi? Emailkan kepada suamisukamasak@gmail.com
Fuyyooo!!! Tabik spring!!! 5 Bintang! :P
ReplyDeleteSeorang teman telah mencubanya dengan lebih penambah baikan...nampak lebih baik dari apa yang saya buat...
Delete